Mos-guide

Potatisvalet

Mjölig potatis är bra till mos. Potatisens celler faller lätt
ifrån varandra utan att gå sönder, och då läcker inte stärkelsen ut.
Det är när cellerna går sönder som moset kan bli klistrigt och segt.
Därför är det viktigt att man vispar moset försiktigt,
gärna långsamt med elvisp eller ballongvisp.
Mixerstav är inget alternativ, då är det som att be om ett segt mos. 

 Kokkonsten                                                                             

Sätt på plattan med vatten redan när du börjar skala potatisen.
Ju längre tid i vatten, desto mer näring försvinner ur potatisen.
En annan anledning är att man snabbt vill ta potatisen förbi 60*c
strecket. För vid den temperaturen tar den åt sig vätska och
stärkelsekornen sväller. Stannar potatisen länge i den temperaturen kan den bli seg och vattnig.

Mossorter     

King Edward
Mjölig ocg faller sönder lätt
efter kokning. Har röda
fläckar och lite knotig form.  
Mandelpotatis
Mjölig med torr konsistens.
Mandeltoner i smken.
Fontane
Mjölig och torr. Smör och nöt
i doft. Lite sötma och beska
i smaken.
Blå Kongo
Lätt mjölig konsistens,
har en smörig och sötaktig
smak.
Cecile
Fast sort som ger ett
krämigt potatismos.
Lite syrlig och fyllig i smak.
       


                
 

Potatismos (grundrecept) 4 pers.
1 kg potatis, mjölig sort
ca. 2dl mjölk
25g smör
salt och vitpeppar
1. Koka upp vatten i en kastrull. Skala potatisen och dela den i jämnstora bitar.
2. Lägg i potatisen och låt småkoka under lock tills potatisen är mjuk.
3. Häll av nattnet och låt potatisen ånga av utan lock.
4. Koka upp mjölk och smör i en katsrull.
5. Mosa potatisen med en potatisstöt eller vispa försiktigt sönder den med en elvisp.
6. Tillsätt den varma smörmjölken, ca. 1 tsk salt pch 2krm vitpeppar.
7. Vispa moset luftigt, med ballong visp eller försiktigt med elvisp