Recept

Potatissallad (4 personer)

Ingredienser:

0,6 kg kokt färskpotatis
2 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta
1 msk ljus fransk senap
Vitpeppar
Salt
3 msk persilja, finhackad
3 msk gräslök, hackad
2 msk kapris

Tillagning:
1. Koka potatisen och låt den svalna. Dela den i större bitar.
2. Blanda samman dressingen. Slå dressingen över potatisen och rör om mycket försiktigt så potatisen inte trasas sönder. Tillsätt örter och kapris.
3. Ställ potatissalladen kallt någon halvtimme före servering.


Fransk potatisgratäng (4 personer)

Ingredienser:

6-8 potatisar
1 hackar gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Grovmald svartpeppar
2½-3 dl grädde
100 g riven ost

Tillagning:

Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Täck en eldfast form med hälften av potatisen. Strö över lök och pressa vitlöken över. Salta och peppra. Lägg på resterande potatisar. Häll på grädde så det nätt och jämnt täcker potatisen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Efter halva tiden strör man över osten. Den kan uteslutas om man vill.


Kroppkaka (4 personer)

Ingredienser:

1 kg potatis, absolut inte nypotatis
ca 200g rimmat rökt fläsk
1-2 gula lökar
2-3 dl vetemjöl
1-2 äggulor
20-25 krossade kryddpepparkorn el 2-3 tsk malen
minst 1 tsk salt
en nypa vitpeppar

Tillagning:

Koka potatisen med eller utan skal, låt dessa kallna och pressa. Skär fläsket i mycket små tärningar under tiden. Hacka löken fint. Stek fläsk och lök tillsammans och tillsätt kryddpepparn. Stek på låg värme ca 10 minuter. Rör nu till potatisdegen. Blanda potatis med äggulor och vetemjöl, tillsätt vitpeppar och salt. Forma degen. Dela degen i två delar och forma den till lagom stora rullar. Koka upp en stor gryta med lättsaltat vatten.
Nu kan man börja att skära degrullen i ca 2-3 cm bitar och fylla dem med fläsket, detta görs enkelt med vattnad hand. Kroppkakorna blir godast om man endast har ett tunt potatishölje runt fläsktärningarna. Risken är emellertid att de då kokar sönder. Börja med att göra en provbulle. Den ska sjuda i vattnet ca 5 minuter. Om den klarar sig är allt väl, om inte får man binda ihop blandningen med mera vetemjöl. Lägg dem i sjudande vatten i ca 5 minuter. De vita kroppkakorna är nu klara att ätas som de är med lingonsylt eller med grädde och skirat smör.